Suomen itseäisyyspäivä hurahti lähes huomaamatta ohi, sillä meillä on ollut täällä muita juhlan aiheita. Suomea pääsemme juhlimaan vähän virallisemmin vasta keskiviikkona varsinaisen päivän osuttua sunnuntaille, ja änkeepä tähän väliin vielä neitseellisen sikiämisen pyhäpäivä (8.12.).

Nico sai koulun päätökseen ja on nyt täkäläisen peruskoulun suorittanut. Systeemi on sen verran erilainen, että kahdeksannen luokan jälkeen siirrytään keskiasteen opetuksen ensimmäiselle luokalle, ja sitä jatkuu neljän luokan verran. Peruskoulun päättyminen ei kuitenkaan ole erityinen virstaanpylväs, sillä kaikki jatkavat keskiasteelle ymmärtääkseni automaattisesti ja luokatkin säilyvät ennallaan. Perinteisiin kuuluu kuitenkin juhlia juuri tässä kohtaa oikein pidemmän kaavan mukaan.

Juhlat järjestettiin Banco de Chilen klubilla lauantaina. Pojat olivat kaikki puvuissa ja tytöt vastaavasti ykkösissä. Koroilla oli korkeutta, ja hameiden helmat lyhyitä. Ohjelmaan kuului alkudrinkki ja vapaata hengailua, ruokailu, muutama puhe, ja lopuksi tanssia aamukahteen asti. Nuorisolle oli oma disco ja aikuisille omat tanssinsa. Juhla oli ihan mukava, mutta uusina tulokkaina joutuu aina moneen kertaan elämäntarinaansa muille vanhemmille selvittämään, mikä ottaa vähän voimille. Korkokenkä-indexillä mitattuna menestykseni oli kovin vaatimatonta. Vaikka monesti täkäläisiä systeemejä manaankin, niin se on tunnustettava että 14-vuotiaat ovat vielä ihanasti lapsia, juhlivat yhdessä isien ja äitien kanssa ja omavaat käytöstapoja. Kaikkia vanhempiakin tervehditään automaattisesti. "Hola tía Titi" kuulosti alussa oudolta tädittelyltä, mutta kivaltahan se nyt tuntuu.

Ennen tätä suurta juhlaa oli koululla normaali päättäjäistilaisuus perjantai-iltana pelkästään kasiluokkalaisille. Siellä vierähti muuma tunti, sillä puheita pidettiin useampi ja tunnustuspalkintoja jaettiin oikein urakalla. Kaikille jaettiin lisäksi päästötodistus, tai ennemmikin diplomi, sillä arvosanoja siinä ei ollut. Nico ei voi keskiarvollaan kehua, alle kutosen se taisi jäädä. Asteikkohan on täällä ykkösestä seiskaan. Seiskan oppilaat ovat siis meille kympin oppilaita.

Sunnuntaina lähetin juhlista väsyneen nuoren kesälaitumelle Buenos Airesiin, jossa heti samana iltana oli ohjelmassa AC/DC:n keikka. Kotona on sen jälkeen ollut kumman hiljaista. Kauaa ei tämä olotila kestä, matkalaukku odottaa jo nurkassa perjantaista lähtöä. Kyllä tulevaa lomaa onkin odotettu!