Chileläinen elokuva La nana on niittänyt mainetta ja mainintoja kansainvälisillä leffafestareilla tänä vuonna. Leffa kuului myös Rakkautta & Anarkiaa -festarin ohjelmistoon jokin aika sitten. Siitä oli täällä lehdissä juttua jo kauan sitten, joten ihan hämmästyin kuin kansallinen ensi-ilta olikin vasta elokuun lopussa.

Elokuva kertoo tarinan Raquelista, joka on paremmin toimeen tulevan chileläisperheen nana eli kotiapulainen. Ilmiö on meille suomalaisille vieras, mutta Lattareissa niin tavallinen. Siinä missä meistä tuntuisi epämukavalta se, että kodissamme häärisi yötä päivää perheeseen kuulumaton henkilö, olisi tällaiseen järjestelyyn tottuneista perheenäideistä suorastaan mahdotonta liottaa juuri laitettuja kynsiään tiskialtaassa.

Montaa mieltä voi olla siitä, onko nanan palkkaaminen eettisesti oikein. Maassa, jossa minimipalkka on n. 200 eur/kk, voi nana ansaita reilusti enemmän, työsuhde-etuna lisäksi ateriat ja majoitus. Chile erottuu edukseen muista maanosan maista siinä, että nanat harvoin työskentelevät pimeästi, eli perhe maksaa kiltisti kaikki sivukulut, jolloin työsuhteesta kertyy eläkettä ja oikeus terveydenhuoltoon.

Elokuvan perimmäinen sanoma meni minulta ohi. Ei se mitään, me voimme ihan päivittäin seurata omaa La nana -reality showta. Keittiöämme vastapäätä avautuu naapuritalon nanan valtakunta. Hänen huoneensa -se tyypillinen nanan huone- on täsmälleen samalla kohdalla kuin meidän vastaava huone; meillä samaisessa huoneessa tosin asustaa ainoastaan pyykinkuivausteline ja silityslauta. Samoihin aikoihin, kun itse puuhastelemme keittiössä ruuanlaiton ja tiskauksen parissa, pyykkää naapuritalon nana, joskus jopa nyrkkipyykkiä. Saatuaan päivän työt tehtyä istahtaa hän sängylleen ja katselee pientä telkkariaan. Muita sisustuselementtejä huoneeseensa ei mahdukaan. Viikonloppuisin hän saattaa istua sängyllään ja näpytellä tekstiviestejä. Nana tuntuu joskus katselevan meidän suuntaan hämmästelevä ihme kasvoillaan ikään kuin tuumisi: "Erikoista porukkaa nuo ulkomaalaiset kun ihan itse kokkaavaat, tiskaavat ja pyykkäävät". Niinpä.


Nana istuu sängyllään ansaittua vapaa-aikaa viettämässä, eikä huomaa paparazzia.