Suomen itseplvelukulttuurissa eläneelle on varsinaista luksusta, ettei bensa-asemalla tarvitse nousta autosta letkujen ja ryppyisten seteleiden kanssa taistelemaan. Kahviloissa ei tarvitse taiteilla linjastolla tarjottimien kanssa eikä kaataa itse kahvia. Työvoimakustannukset ovat varmaankin Suomessa ihan kelpo selitys, mutta kyllä palvelusta mielellään vähän extraa maksaisi.

Hämmästyksemme oli suuri, kun muutama viikko sitten huomasimme Tottus-ruokakauppaan ilmestyneen itsepavelukassoja. Niitähän piti kokeilla, eikä vähiten siitä syystä, että näin pääsi itse vaikuttamaan muovipussien määrään ja ostosten pakkaustapaan. Vaikka kuinka kannan kauppakasseja mukanani, ei pakkaushommissa tippipalkalla työskentelevät nuoret ymmärrä niiden käyttötarkoitussa. Parhaassakin tapauksessa ostokset pakataan ensin muovikasseihin ja sen jälkeen muovikassit tungetaan kauppakasseihini.

Itsepalvelukassalle ei ollut jonoa, en usko että paikalliset siitä innostuvat. Joskus näkee näiden pakkaajanuorten avustavan jopa ostosten nostamisessa kärrystä hihnalle. Itsepalvelukassalla maksuksi käy Falabellan CMR-kortti tai pankkikorttia vastaava redbank-kortti. Molemmat kuitataan tunnusluvulla, kerrassaan näppärää. Kauppa ei ihan  luota asiakkaiden rehellisyyteen vaan tarkastaa lopuksi kassakuitin.

1243991061_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Toinen hyvä syy käydä Tottuksessa on parkkihalliin sijoitetut kierrätysastiat. Pitkään ihmettelin kierrätysmahdollisuuksien vähäisyyttä, mutta pikkuhiljaa olemme oppineet tavoille. Kerrostalossa kaikki kierrätettävä aineisto kerätään rappukäytävään, eihän hienostoon itsensä lukevia yläkaupungin asukkaita voi vaatia itse kuljettamaan jätteitään vaikkapa parkkihalliin asti erillisiin astioihin. Olisi kerrassaan sopimatonta nähdä viimeisen päälle laitettu hienostorouva hississä haiseva roskapussi kädessä. Portieeri kiertää päivittäin rappukäytävän ja kerää sinne jätetyn kierrätykseen tarjolla olevan aineiston. Erillinen lasinkeräysauto kiertää alueella satunnaisesti ja paperin ja pahvin vie nekin keräyksellä itsensä elättävät henkilöt.

Näinkin voi kierrätyksen chileläisittäin hoitaa:

1244075217_img-d41d8cd98f00b204e9800998e