Kyllästyin näinkin nopeasti käteisen kanssa pelaamiseen ja laskujenmaksupisteillä jonottamiseen. Pankkitili on nyt vetämässä, nimittäin anomus. Viiden päivän kuluttua pitäisi selvitä, kelpaanko asiakkaaksi.

Tilin avaaminen on täällä totista hommaa. Pankki pitää vakuuttaa siitä, että olen riittävän maksukykyinen henkilö, jotta minulle voidaan luvuttaa niinkin edistyksellinen maksuväline kuin shekkivihko! Jotta pääsisin mahdollisimman helpolla ja vähällä todistelulla, lähestyin työnantajan käyttämää pankkia. Sieltä hilpaisikin typykkä anomuspapereiden kanssa ihan paikan päälle. Täytin varsin yksinkertaisen lomakkeen, allekirjoitin lähes kymmeneen kohtaa erilaisia vihkosia ja kuponkeja, lopuksi vielä painoin sormenjälkeni jokaisen allekirjoituksen viereen. Typyllä oli sitä varten mukana pieni pyöreä musterasia. Hän muisti monta kertaa huomauttaa, että tekevät poikkeuksen kun eivät vaadi takuutalletusta siltä varalta, että innostuisin kirjoittelemaan shekkejä yli varojeni Näin kuulemma tekevät normaalisti ulkkareille, joiden maksukykyä ja rahapoliittista historiaa ei pystytä tarkistamaan. Saatuamme toimenpiteet kunnialla suoritettua otti hän vielä kännykällään kuvan minusta. Jos kelpoisuus sen perusteella arvioidaan, jää tällä tytöllä tili pelkäksi haaveeksi.

Pankeilla on varmasti hyvät syyt varovaisuuteen. Kansa on täällä pahasti velkaantunutta ja lähes kaikki kaupankäynti pyörii osamaksulla. Kaikkiin maksukortteihin sisältyy osamaksuominaisuus ja sitä myös käytetään. Kassat eivät selvästikään ole tottuneet kuulemaan "sin cuotas", eihän meidän suomalaisilla korteilla osamaksut edes menis läpi, vaikka yrittäisikin.

Jos arpani voittaa tässä pankkiarvonnassa, kestää vielä toiset viisi päivää, että tili saadaan toimimaan. Seuraavan kännykkälaskun voin kenties maksaa shekillä, tai ehkä jopa nettipankin kautta.